29. Jun 2023
Podcast
Hesteveterinærerna
1 season
17-19 episode

Hesteveterinærene snakker om hestens stress

I de kommende episodene av Hesteveterinærene snakker vi om stress hos hester og det skal vi gjøre sammen med Gemma Pearson som er veterinær og har spesialisert seg på adferdsmedisin. Gemma jobber på The Horse Trust som Equine Behaviour Director, og hun har jobbet klinisk i mange år på hestesykehuset ved Edinburgh Universitet der hun har tatt imot hester med adferdsproblemer.

I 2022 disputerte hun med en doktoravhandling om stress hos hester i klinikkmiljø og hvordan vi som dyrehelsepersonell kan gjøre det lettere for dem. Det er også et av emnene for podden og vi snakker om hvordan stress uttrykker seg, hvordan det påvirker hesten og hvordan dette er koblet til magesår hos hest.  

Emma Pearson
 

I første episode går vi gjennom hva stress egentlig er og hvordan det uttrykker seg og hva som er generelle årsaker til stress hos hester. 

I episode 2 med Gemma Pearson, veterinær og spesialist i hestens adferd, prater vi videre om forskjellene mellom akutt og kronisk stress, om hva som er en kilde til stress for hester i et klinisk miljø og hvordan vi kan hjelpe dem når vi undersøker og behandler dem. 

I den tredje episoden med Gemma Pearson om stress hos hester snakker vi om hvordan stress kobles til magesår hos hest og hvordan vi kan tenke når vi utreder for magesår, også i relasjon til for eksempel smerte.